Bu yazımızda prefabrik evlerin geleneksel evlere göre avantajlarını ele alacağız. Prefabrik evlerin geleneksel evlere göre bir çok avantajı bulunduğu kesin, ancak yıllarca betonarme evde oturanlar için prefabrik eve geçme süreci biraz farklı olabilir. Bu sebeple öncelikle prefabrik evlerin avantajlarını inceleyip daha sonra prefabrik evlerin dezavantajları yazımızı da okumanızı tavsiye deriz.

Elbette buradaki avantajlar düzgün ve kurallarına uygun olarak yapılan prefabrik evler için geçerlidir. Bu yazımızda ağırlıklı olarak SİP Panel prefabrik evleri baz alarak bir liste çıkarttık. Yazıyı bunu göz önüne alarak okumanız faydalı olur.

  1. Hızlı İnşa Süreci: Prefabrik evlerin geleneksel evlere göre en büyük avantajı çok daha kısa sürede inşa edilebilir olmasıdır. Fabrikada parçaların üretimi 1 hafta sürse ve montajı da 1 haftada tamamlansa toplamda 2 hafta içerisinde eviniz kullanıma hazır olacaktır.
  2. Ekonomik Maliyetler: Prefabrik evlerin maliyetleri göreceli olarak betonarme evlere göre daha uygundur. Elbette Briketten veya Tuğladan Yığma usulü tek katlı bir ev yapmayı düşünürseniz maliyet daha ekonomik olabilir ama fiyat/performans olarak değerlendirmek daha uygun olur.
  3. Esnek Tasarım Seçenekleri: Kişisel zevklere ve ihtiyaçlara uygun özelleştirilebilir tasarım seçenekleri sunar. elbette özellikle Sip Panel Prefabrik ev düşünüyorsanız bazı kısıtlamaları da vardır. Örneğin Paneller 120cm genişliğinde olduğu için duvarlarınız 120cm ve katları olarak büyüyüp küçülebilir.
  4. Çevre Dostu: Daha az atık üretir ve enerji tasarruflu bir yaşam sunar. Prefabrik evlerin belki de en önemli avantajlarından biriside çevre dostu olmasıdır. Neredeyse sıfır atık ile evinizi inşa edebilirsiniz.
  5. Kolay Bakım: Modern malzemelerle yapıldığı için bakımı oldukça kolaydır. Ama yıllık olarak bakım yapmanız gerekir. Özellikle su yalıtımını her yıl kontrol etmeniz ve bakımını yapmalısınız.
  6. Hafif Yapı: Temel ihtiyaçları karşılayan sağlam bir yapı sağlar. Geleneksel ev modellerine göre çok hafif bir yapıdır. Ortalama olarak 100m2 bir prefabrik ev 10 ton civarı ağırlığa sahiptir. Betonarme olarak 100m2 bir ev ise 50 ton civarındadır. Betonarme eve göre 5 kat daha hafiftir diyebiliriz. Böylece zemine çok daha az bir yük getirir.
  7. Isı ve Ses Yalıtımı: Duvar panelleri izolasyon malzemeleri kullanılarak oluşturulduğu için yalıtım konusunda daha avantajlıdır. Elbette birleşim yerlerinde ısı köprüsü oluşmamasına dikkat etmek gerekir.
  8. Farklı Zeminlere Uyum: Çeşitli zemin tiplerine kolayca adapte olabilir. Hafif ve esnek bir yapı çeşidi olduğu için uygun bir çalışma ile neredeyse tüm zemin tiplerine adapte olabilir.
  9. Depreme Dayanıklılık: Depreme geleneksel ev tiplerine göre biraz daha dayanaklıdır. Statiğinin daha kolay hesaplanması, hafif ve esnek yapıda olması gibi sebeplerle depreme karşı daha dayanıklıdır.
  10. Ek Bina Ekleme Kolaylığı: İhtiyaca göre ek bina eklemek daha kolaydır. Yeni paneller ile evinizi daha rahat olarak genişletebilirsiniz. Elbette statiğinin tekrar hesaplanması ve statiğe uygun olarak yapılması gerekir.
  11. Daha Az İşçilik Gereksinimi: Geleneksel evlere göre kaba inşaat sürecinde daha az işçilik gereklidir.
  12. Standardizasyon: Prefabrik evlerde kullanılan malzemeler belli standartlarda önceden fabrikalarda üretildiği için önceden çok daha kesin hesaplamalar yapılabilir. İşçilik hatalarına daha az maruz kalırlar.
  13. Daha Az İnşaat Atığı: Fabrikada üretilen parçalar, daha az atık üretilmesini sağlar. Özellikle yıkılıp yeniden yapılması esnasında çok az atık üretir. Betonarme evlerde bu atık miktarı ve geri dönüşüm çok daha sıkıntılıdır.
  14. Özelleştirilebilir İç ve Dış Tasarım: İç ve dış tasarım seçenekleri geniş bir yelpazede sunulur.
  15. Doğa Dostu Malzemeler: Çoğu prefabrik ev, çevre dostu ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanır.
  16. Üretim Maliyetinde Tasarruf: Fabrikada seri üretim, maliyetleri düşürür.
  17. Enerji Verimliliği: Duvar panelleri izolasyon malzemeleri ile yapıldığı için enerji tasarrufu sağlar. Çatı içinde sandviç panel ve taş yünü gibi yalıtım malzemeleri kullanılması da gerekmektedir.
  18. Kolay Taşınabilirlik: Taşınabilir yapıları sayesinde istenilen yere kolayca taşınabilir. Betonarme yapılarda taşıma işlemi çok zor ve maliyetlidir.
  19. Kolay Bakım ve Onarım: Yıllık bakımları kolaydır, ancak uzun ömürlü bir kullanım için düzenli olarak bakım yapılması şarttır.
  20. Sürdürülebilir İnşaat: Çevre dostu malzemeler ve enerji tasarruflu özellikleri ile sürdürülebilir bir inşaat yöntemidir. Daha az hammadde ile daha fazla ev üretimi sağlanabilir.
  21. Kolay Genişletme: İhtiyaca göre evi genişletmek geleneksel evlere göre daha kolaydır.
  22. Kontrollü Üretim: Fabrika ortamında üretim, kalite kontrolüne olanak tanır. Betonarme yapılarda kontrollü üretim her zaman kolay olmayabilir.
  23. Çeşitli Kaplama Seçenekleri: Farklı dış kaplama seçenekleri evin estetiğini zenginleştirir. Duvar panelleri için hazır desenli betopan modelleri mevcuttur.
  24. Doğal Afetlere Dayanıklılık: Depreme, sel gibi doğal afetlere karşı dayanıklıdır. Elbette prefabrik yapımı öncesi içinde bulunulan iklimin iyi belirlenmesi ve prefabrik evin bu koşullara göre üretilmesi şarttır. Özellikle Hafif Çelik ve Çelik Prefabrik evlerin dayanıklılığı çok daha fazladır.
  25. Modüler Tasarım: Modüler yapısı sayesinde farklı modüller eklemek veya çıkarmak mümkündür.
  26. Finansal Tasarruf: Ekonomik maliyeti ve enerji verimliliği, uzun vadede finansal tasarruf sağlar.
  27. Modern Görünüm: Şık ve modern tasarım seçenekleri mevcuttur.
  28. Kolay Temizlik: Modern malzemeler, kolay temizlenen yüzeyler sunar.
  29. İkinci El Değer: Uygun bakım ve kullanım durumunda ikinci elde değerini korur.
  30. İklim Koşullarına Dayanıklılık: Dayanıklı malzemeler, değişik iklim koşullarına uyum sağlar. Özellikle prefabrik ev satın alırken kullanılacak malzemelerin özelliklerini iyice incelemeniz ve sözleşmeye ekletmeniz önem taşımaktadır.
  31. İnşaat Maliyeti Kontrolü: Sabit maliyetler, bütçe kontrolüne yardımcı olur.
  32. Düşük Enerji İhtiyacı: İyi yalıtılmış yapılar, daha düşük enerji tüketir. Bu sayede özellikle ısıtma ve soğutma maliyetleriniz düşecektir.
  33. Ses Yalıtımı: Duvar panellerinde kullanılan EPS, XPS, Taşyünü, PU Köpük vb izolasyon malzemeleri ses yalıtımına da katkı sağlar.
  34. Enerji Etiketi: Yüksek enerji verimliliği ile enerji etiketi standartlarını karşılar.
  35. Doğalgaz Kullanımını Azaltma: İyi yalıtım sayesinde doğalgaz tüketimini azaltır.
  36. Minimal İnşaat Gürültüsü: Parçaları fabrikada üretildiği için inşaat sahasında minimal gürültü üretir.
  37. Daha Az Toprak İşgali: Daha küçük arazilerde daha fazla konut yapma olanağı sağlar.
  38. Enerji Verimliliği İçin Geliştirilebilir: Güneş panelleri ve enerji depolama sistemleri gibi teknolojiler entegre edilebilir.
  39. Çelik İskelet Yapısı: Çelik ve Hafif Çelik yapılarda Çelik kullanımı, dayanıklılığı artırır ve yapıya hafiflik katar.
  40. Resmi İşlemlerin Ekonomikliği: Evin yapımı sırasında harcanan resmi giderler betonarme evlere göre nispeten daha azdır.
  41. İskan Alma Kolaylığı: İnşaatın tamamlanması sonrası iskan almak daha kolay olabilir. Modüler bir sistem olduğu için hata olasılığı daha azdır.

Sonuç

Gördüğünüz gibi Prefabrik evlerin bir çok avantajı bulunmakta. Tabi ki bu avantajlardan faydalanabilmeniz için evinizin bulunduğunuz bölgeye uygun olarak üretimi şarttır. Örneğin soğuk bir bölgede yaşıyorsanız ve duvar panellerinizi 6-10cm kalınlıkta seçerseniz kışın donmanız garantidir. Ayrıca yıllık olarak evinizin bakımını yaptırmanız şarttır. Eğer düzenli bakımları yapmazsanız evinizin ömrü de kısalacaktır.